2012 har sagt sitt, vi ställde året mot väggen och frågade vad det var som egentligen hände. Vad diskuterade vi under året, vilka var de viktigaste personerna och roligaste nyheterna? Precis som föregående år tolkar Göteborg nonstops Ozelot året som gick och avkunnar sin dom över det mesta och bästa.
Debatt är ett favoritämne för nonstop. Vad diskuterade vi egentligen mest under året.
- Året inleddes starkt av Bengt Ohlsson som ifrågasatte kulturvänstern, och fortsatte med med hen-diskussionen och folk var jättearga på varandra, GW tog heder och ära av bl.a Göran Lambertz på bästa sändningstid. När det lackade mot jul diskuterade vi vita kränkta män beväpnade med järnrör. Men framförallt diskuterade vi rasismen och dess frivilliga och ofrivilliga symboler. I slutändan var allt Carl Bildts fel.
Jag trodde att allt var Göteborg nonstops fel?
- Nja, vi försökte nog vara snälla, men hamnade naturligtvis i blåsväder.
Internationella Kvinnodagen, uppmärksammades lite blygt, men invändningen om hur kvinnor gestaltades i marknadsföringsmaterialet föll inte i god jord. Kommenterar man utseende som man i någon form så innebär det själv att man objektifierar.
- Efter det kom det mycket att handla omFemdebatten, som gjorde Göteborg till åtlöje i Sverige. Ett förslag om tre-stängning på krogen slutade med en halvmesyr till kompromiss. Krögarna var inte nöjda, gästerna var inte nöjda, inte ens politikerna själva var nöjda. Kanske det t.om var lagvidrigt?
…och mer?
- Sopattacken under Andra Långdagen! Svarta rubriker i tidningarna, men arrangörerna drog öronen åt sig och skyllde på kommunen.
Sedan komTuttrevolutionen till Göteborg. Göteborg nonstop försvarade naturligtvis tösernas rätt att bada topless på Valhallabadet, och tog det till högsta ort.
- Förbundet ”Allt åt alla” arrangerade Överklassafari till Saltsjöbaden och vållade stort rabalder. Bussarna utsattes bla för äggkastning, och överklasskörer som triumferande visade upp sina mobiltelefoner och skrek: ”iphone, iphone! ”Givetvis ville inte Göteborgarna vara sämre utan startade en egen variant
Stenaterminalens vara eller inte vara utlöste stor debatt. Yimby var en av de ledande aktörerna. Göteborg nonstop försökte medla.
- Dj-debatten om kvinnlig diskriminering inom dj-skrået rasade väl egentligen som värst förra året. Men skam den som ger sig. Genusfotografen kritiserade på sin blogg stereotyper inom bildjournalistiken. Fakturerades sedermera för påstådd bildstöld. Vi gräver inte mer oss mer i denna juridiska teknikalitet..
Vad hände inom kultur- och nöjesgöteborg då? Något att skriva hem om?
- Inom konstvärlden hände väl inte jättemycket. Inga konstbiennaler eller dylikt och inga anmärkningsvärda nyetableringar. Urban Artroom öppnade sitt galleri för gatukonst på Friggagatan. Övriga Gallerirockader finns. Yoga Center på Bangatan hade några grejer, en del roligare än andra. När utställningen Svart Ljus sattes upp på Borås Konstmuseum belyste det trots namnet en viktigt epok inom Göteborgs kulturliv – och lyfte fram de konstnärliga mångsysslarna i kretsen kring skivbolaget Radium. Efterfesten på Svenska Grammofonstudion var minnesvärd.
- Phil Collins ger en av årets mest uppmärksammade konstutställningar vid Röda Stens konsthall. Chitra Ganesh-utställningen på Konsthallen rönte stor uppmärksamhet. En populärkulturell häxbrygd som välkomnades av etablissemanget. På Stadsmuseet sätter utställningen Gapahuk fokus på stadens välfärdsfrågor på ett smart sätt.
Övrig kultur då?
- Göteborgs Internationella Filmfestival förstås, den går inte att komma ifrån. Den magnifika invigningen på Clarion Post Hotel var nog den enda gången göteborgs luggslitna kulturarbetare fick gå dit.
En annan lite udda festival är Banff Mountain Film Festival på Deaken.
Play – The Famous Swedish Project var ett av de intressantare teaterprojekten under 2012.
Och just ja, sedan var det ju Strindberg-året också. Något som förvånansvärt få göteborgsinstitutioner lyft fram. Stadsbiblioteket ställde fram en snurra böcker, det var allt.
- Sedan bör uppmärksammas attPecha Kucha fortsätter sin verksamhet. En av Göteborgs viktigaste plattformar för diskussion och debatt, trots att det bara är en i taget som talar. Bokmässan äger rum, som vanligt. Göteborg nonstop tar pulsen på branschens villkor med sedvanlig precision.
Göteborgs Dans- och Teaterfestival firar 10 år, och Gamla arbetarescenen Aftonstjärnan får ny lyster med pratshow. Kulturnatta är inte längre en så nattlig företeelse.
Vem är årets kulturpersonlighet nummer ett 2012?
- Ted Hesselbom avgår från Röhsska Museet, så han får det på sin samlade gärning. Å andra sidan utannonseras att han istället blir marknadschef på Kulturförvaltningen, så vi lär nog återse honom i andra sammanhang. I januari skriver han på sociala medier att besöksantalet under hans tid ökat från 65.000 besökare till det tredubbla. Kritiken till trots: Han har rätt.
Vad händer i mediavärlden då? Vad Göteborg anbelangar?
- Framför allt kan man väl säga att samhällsjournalistiken mer och mer koncentreras till Stockholm medan Göteborgspressen ter sig provinsiell, defensiv och räddhågsen. Man förmår inte se mycket längre än vägtullarna. Samtidigt har vi en sjuttio- och 80-talistgeneration som tror att allt skall komma serverat, framför allt att det skall vara gratis och bojkottar GP ”för att de tycker att den är dålig” fast det egentligen handlar om att de är lata och snåla..
Okej.. Men vad händer mer konkret?
- Peter Hjörne aviserar sin avgång som chefredaktör. Senare tillkännager man att mångårige medarbetaren Cecilia Krönlein tillträder på chansen. De som klagar på gubbväldet inom mediabranschen kan sannerligen inte klaga på att cheferna är män. Lex Sveriges Radio, SVT, GT, GP, TV4, Aftonbladet, Sydsvenskan, Nöjesguider, Djungeltrummor…
- Som till exempel Frida Boisen (fd Aveny-redaktör) som blir ny chefredaktör på stadens enda kvällstidning. Förhoppningen är stor att GT nu får den uppfräschning som krävs, även internt ser man positivt på föryngringen, framförallt eftersom den tidigare chefredaktören var så impopulär..
- I själva verket händer inte mycket förutom diverse populistiska utspel som köttbullekupp under Way Out West (tämligen misslyckat ur pr-hänseende då fler blev sura än brydde sig) och egna ”folkomröstningar”. I slutet av Oktober observerades Boisen på Park Lane tillsammans med tf nyhetschefen Markus Hankins – som en gång startade blåvitt-bloggen Baraben – och spekulationerna tilltog. Tydligen var kvällen lyckad, och dagen efter tillkännages att Hankins fått fast tjänst som chef.
Några stora mediedrev vi minns?
- Kanalchefen stoppade en intervju med journalisten Linn Ohlsson för programmet Kaliber. Linn Olsson var inbegripen i en segdragen anställningstvist med SR. Debatten pågick i alla medier. I den lite mindre skalan nominerades Göteborg Nonstop till ett pris. Debatten därefter skulle vi nog vilja säga att vi minns Tidskriften Camino – ett ekologiskt livsstilsmagasin med säte i Göteborg – fyller fem år.
Årets mediahändelse i Göteborg?
- MEG – Skandinaviens bredaste mediamässa för första gången på Svenska Mässan. Okej, årets mediahändelse är kanske att ta i, men att föreläsare från hela världen trängs med teknikfolk och korrar från lokalbladet är ändå noterbart.
Händelser i övrigt då? Har det hänt något på riktigt?
- En bomb detonerar utanför Gamle Port, som får stänga en vecka. Trots spekulationer om maffiauppgörelser och att ägaren är bulvan går inget att bekräfta klart. World Aids Day uppmärksammar att AIDS ”firar” trettio år. Under hösten uppmärksammas Jonas Gardells SVT-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” stort.
- En tjuvåkning på spårvagnen utlöste stort rabalder på sociala medier, Västtrafik var hårt tillbakapressade i opinionen och utlöste snart amnesti för tjuvåkare under någon vecka.
- Göteborgarna Martin Schibbye och Johan Persson får slutligen komma hem från sitt ofrivilliga äventyr. Bortrövandet av Anna, 9 år i Örgryte engagerade många människor. Missing People får stor uppmärksamhet efter lyckade insatser under året. Gärningsmannen kan gripas.
Om staden Göteborg då? Inga nya uppmärksammade byggnader, broar som byggts etc?
- Inga broar eller byggnader som byggts direkt värt att nämna. Däremot snackas det mycket, som vanligt, men man kommer aldrig till skott. Till exempel snackades det om att den nya Göta Älvbron skulle heta Golden Glenn…
- Sedan fick Göteborg i och med årsskiftet äntligen en ny stadsarkitekt: Björn Siesjö. Ganska raskt började han orera om stadsboulevarder och hur trevligt andra långgatan är, vilket smekte göteborgare medhårs. Sedan naglade han fast en av de stora problemen med bostadsbyggande:
”Hundra procent tillgängligt för rörelsehindrade är … talibanism och ger minskad rörlighet för unga och obemedlade. En sorts tillgänglighet ställs mot en annan. Vi behöver optimera det bättre”, vilket väckte ont blod hos somliga..
- Saluhallen återinvigs på Kungstorget. Eller ja, har det inte varit smygöppet hela tiden? Kvarteren i Södra Gårda kommer allt närmare en rivning, enligt GP. Men motståndet mobiliserar sig, och debatten sätter fingret på några ömma punkter hos de styrande. Skall man inte själv få välja boendestandard och få adekvat hyra? Och är det tillåtet för ett kommunalt bostadsbolag att låta fastigheter förfalla i syfte att driva igenom rivning?
Vad var årets största händelse?
- En förrymd bisvärm räddas av Urban Artrooms Victor Byhr.
Alex Wasim heter en misslyckad stå-uppkomiker. Eller är allt bara en PR-kupp? Efter ett gig på Parken åkte han i alla fall på stryk av en uppretad åhörare.
Vad är det viktigaste som hänt inom kläder och mode då?
- TT och Budweiser.
Hur menar du nu?
- Okej, Smirnoff Ice då.
- Men okej Klädoteket öppnar, där man mot medlemskap à 150 kr för tre månader får låna kläder. Ett sätt att sätta fokus på minskad konsumtionshets och ekologiskt modetänk. Sjätte upplagan av Fresh Fish i Mars – en mässa för nya oetablerade modedesigners.
- Göteborgarna älskar sönder sina loppmarknader. Majornaloppisen tvingar hipsters med designbarnvagnarna ur huse, andra återkommande evenemang som blivit etablerade är a la london – en designmarknad för icke-etablerade designers. Men testamentet är dystert. Anrika biopalatset Palladium rivs ut. Vad istället? Jo ännu en identitetslös shoppinggalleria.. Öppnar under september.
Sportåret 2012? Vad säger vi om det?
- Zlatan. Boken om honom fick nästan Augustpris, årets mål, årets fotbollspelare, årets övergång. Numer finns även ordet Zlatanera som jag ej riktigt ännu förstått vad det betyder.
-EM i fotboll äger rum. Nostalgin efter svunna mästerskap blir svår. Häcken gör succé, GAIS degraderas till Superettan och IFK Göteborg gör trots storsatsning ingen supporter glad. Svart Ruta konstaterar att det här med fotbollsintresse aldrig kommer att få henne gift.
OS i London äger rum. Till mångas närsynta intresse. Högt som lågt.
Musik då. Några uppmärksammade evenemang?
- Bland de roligaste ”happeningsen” som inviger musikåret i januari är ju annars P3 Guld. Alla stockholmsbrudar på Way Out West som vi då ser i fiskarstövlar återkommer nu – i balklänning.
- Tidigt på året blir det klart att Clandestinofestivalen fick miljonvinst från lotteri – tre miljoner i stöd från Svenska Postkodlotteriet. Verksamheten är nu tryggad för ett tag framöver.
Strulputten Pete Doherty ställde in sin spelning. Otippat…
Därefter:Art Garfunkel ställer in konserter i Göteborg och Malmö.
- Picknickfestivalen är ett återkommande festivalinslag med gör-det-själv-med-toner tänk. Göteborg.HBTQ-festivalen hålls igen, men aviserar under hösten att de byter namn till West Pride. Som i ett led att locka internationella besökare, bland annat…
- Sedan har vi goda initiativet Knarrholmsfestivalen som äger rum för andra gången. Kärleken är stark, men kritik reses också. Tredje gången gillt för arrangörerna att bli lite proffsigare i år och får ihop all logistik.
- MTV World Stage kom till Götaplatsen. Men mest handlade det till slut om fjortisar som funderade på hur de skulle smuggla in petflaskor med vin på konsertområdet Madonna kom till stan. För sent.
Något mer du kommer att tänka på?
- Bruce Springsteen river ner byxorna på alla manliga musikjournalister, menar somliga. Göteborg nonstop dras inte med i psykosen.
Sedan har vi såklart Way Out West som ännu en gång trots visst gnäll säljer slut på biljetterna. Kraftwerk är det stora huvudnumret, Bobby Womack och Ornette Coleman m.fl ställer in vilket gör just den dagen lite såsig. Festivalen lanserar en helt vegetarisk meny på hela festivalområdet.. Är det bra? GT blev inte alltför poppis med sitt tilltag.
- Hårdrocksbandet Graveyard säljer ut Pustervik två gånger om, till Jojomens förtjusning.
Årets bästa musik?
- Årets musik som alltid det här.
Göteborg är ju ett starkt matfäste. Hur såg det ut på den kulinariska fronten?
- Dubbel Dubbel Kolibri öppnar vid Esperantoplatsen och blir snart en favorit, särskilt under sommaren då uteserveringen lockar med stadstypisk utsikt. Enoteca Maglia blir en favorit på Mariaplan tillsammans med Tapas-baren och visar än mer att stan inte bara är Avenyn.
- Basement lades ned, Göteborg fick en Michelinstjärna mindre då Sjömagasinet tappat sin i samband med ägarbytet. I lokalerna öppnade en.. *trumvirvel* tapasrestaurang..
- Sedan har vi ju även Clarion Post Hotel som med en bakficka till Norda Bar hyllar den den japanska råmaten: Restaurang vRÅ Göteborg nonstop var på och smakade på smeten.
På Klubb och nöjesfronten då? Intet nytt?
- Nja. Mest är det väl det gamla gardet som tuffar på i maklig takt. Men vissa tecken på föryngrig finns trots allt. Estelle var en ny busig klubb på Locatelli under sommaren. Styrkt av de nyvunna erfarenheterna ryckte kretsen bakom även upp Jazzhuset ur torsdagskomat efter V med klubben Kokomo. Sedan är det väl Svartfesterna, där Loftet i Gamlestan kan nämnas. Men nu är de väl inte så svarta längre. Techno och house-kollektiven förstås.
- Gänget bakom Tip the Velvet gör en kulturgärning med sina Burlesque-fester. Synd att inte alla vågar gå.
Clooneys öppnade i Gamle Ports lokaler och blir de unga vackras vattenhål. I november öppnar de även en livescen en trappa upp. Men By Haart som ligger bakom känns redan etablerade.
- Sedan har vi ju klubben på Röda Sten som tas över av klanen Shakarchi och därmed får en stabil ägare med intresse och ork. Den illa omtyckta vaktpersonalen byts ut. Daniel Klamborn, krögare med Publik och Lokal på sitt samvete, tar över som VD för Storan, som ägs av Stureplansgruppen.
Kristallfoajén öppnar med rysk pompa under mars, Storköket under sommaren och lagom till vintern Restaurang Gropen. Ett nytt nöjespalats har fötts.
- Institutionen Stars ‘n’ bars stänger efter en lång period av förfall. Svea (fd. Deja Vu och Klara) som har samma ägare lägger också ner. Så småningom om aviseras att ägarfamiljen bakom Linnéterassen (även Ölstugan Tullen) tar över. Jerntorgets brygghus öppnar så småningom. Men mest efterlängtat var attPustervik öppnar på nytt och alla (nästan) är välkomna.
Årets klubbarrangör?
- Priset Egen-Spårvagn-med-namnskylt går till Christian Pallin. Hur orkar karln? Koloni gör en kulturgärning. Samarbeten med Konsthallen och Valand utöver den vanliga verksamheten tyder på förmåga att tänka utanför boxen.
Sist men inte minst, vem blir årets Göteborgare?
- Hannes Råstam utan tvekan! Fascinerande personlighet som efter en framgångsrik musikerkarriär som basist med bl.a Hoola Bandoola Band vid fyrtio års ålder sadlar om till journalist. Med gränsen till manisk detaljbesatthet ger han Osmo Vallo upprättelse, får incestdömde Ulf friad, skärskådar Göteborgskravallerna och får på sin dödsbädd Thomas Quick friad. Den största rättsskandalen i Sveriges historia och han avslöjar den mer eller mindre egenhändigt. Respekt.